Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budoucnost seriálu Monarchie

Nastal moment srovnatelný se smrtí Albuse Brumbála v příbězích o Harrym Potterovi. Seriálové monarchii najednou schází superschopnosti.

Británie je zemí navýsost pragmatickou. I její konstituční monarchie, která mnohým pozorovatelům ze zahraničí připadá jako iracionální anachronismus, je ve skutečnosti krajně racionální. Monarchie je pohádkovým seriálem o ideálech státu, tradicích, vysokých morálních zásadách i rodinných vztazích, o který se opírá a který úspěšně komodifikoval britský establishment.  Příběh Koruny se odehrává v těch nejefektnějších kulisách s herci vybraných mravů ve výrazných kostýmech. Je to blyštivá reality show, která diváky vtahuje a dává jim pocit exkluzivity. Vedle ní bývá republika nezáživným dokumentem o přízemních politicích, kteří mají jedinou výhodu v tom, že je kdysi někdo zvolil. Hlavní protagonisty monarchie nikdo nevolí. Přesto na tom, kolik diváků se s jejich příběhem ztotožní, záleží, jak dlouho se bude vysílat.

 Po dlouhých 70 let seriál britské monarchie režírovala a hlavní roli v něm hrála Alžběta II. Z nenápadné aktérky, která původně hlavní roli vůbec získat neměla, se postupně stala postava, kterou si zkrátka nemůžete dovolit nechat zemřít, aniž by se celý příběh začal bortit. Na začátku byla křehkou, leč odhodlanou a půvabnou princeznou s puncem přímé účastnice heroického válečného úsilí, na kterou příliš brzy padla tíha vládnutí. Její letitý scénář neobsahoval toliko hodnotící soudy a velkohubá prohlášení, jako spíše vypilovaná slova plná útěchy, povzbuzení a důvěry ve všechny její diváky. Její seriálové manželství plně splňovalo pohádkové parametry ryzí lásky. Stejně ryzí byl i její zájem o dobro celého širšího kontextu, včetně početného komparsu. Na rozdíl od epizodních politiků neměla žádné skryté agendy. V posledních letech se pak stala křehkou noblesní dámou a vzorem pracující důchodkyně, která nemá v seriálovém světě obdoby. Byla jedním z posledních spojení zoufale moderní současnosti s legendární minulostí a tou úplně nejslavnější hodinou britského impéria. Pro mnohé se stala náhradní babičkou a prababičkou, kterou měli potřebu chránit – nedotknutelnou podobně jako zbytek válečné generace.

I když nemluvila nijak hlasitě, její hlas byl mocnější než elektromagnet. Držel pohromadě velmi rozličné publikum a chránil monarchii od jejích nejzarytějších kritiků. I někteří umírnění republikáni, frankofonní Kanaďané či skotští nacionalisté měli pro její příběh jistou slabost. Za jejího působení zaznamenala britská monarchie vrchol své popularity. Vědoma si konečnosti své role, snažila se v posledních letech rozložit pozornost i na ostatní postavy, které dosud v příběhu chtě nechtě zastiňovala. Její smrt, ač nevyhnutelná, však přišla v nejméně vhodnou chvíli. V temné době, kdy se jistoty diváků otřásají v základech a jejich kapacita vstřebat další výraznou změnu je nízká. Nastal moment srovnatelný se smrtí Albuse Brumbála v příbězích o Harrym Potterovi. Seriálové monarchii najednou schází superschopnosti. Nového krále nečeká lehká úloha. Za svou matkou zaostává v řízení náklaďáku či skoku s padákem, za svým synem zas v pilotování záchranářského vrtulníku. Vyniká sice v kompostování, ale jinak se nelze ubránit dojmu, že jeho „zelené“ téma je ekologií pro horních 10000. Králův příběh, ačkoli establishmentem šlechtěný a leštěný, zkrátka nedosahuje hvězdných parametrů jako v případě jeho předchůdkyně. Z ní mu zbyla snad jedině ona křehkost. Chtěl bych doufat, že seriál Monarchie přetrvá i do další sezóny, že role outsidera Karlovi bude svědčit, ale pokles sledovanosti a ochoty diváků hrát s novým králem jeho hru je zatím myslím neodvratný. A Británie je zemí navýsost pragmatickou. Dokáže rozpoznat, když něco nefunguje tak jako dřív. Seriál se tak může stát obětí svého dřívějšího mimořádného úspěchu.

Autor: Petr Witz | středa 14.9.2022 8:52 | karma článku: 37,55 | přečteno: 3071x
  • Další články autora

Petr Witz

To udělali Jusové?

„To udělali Jusové?“ zeptal se náš sotva dvouletý syn s obličejem namáčklým na okně vlaku. O dětském vnímání války, vině, odpouštění a o neodpustitelném.

28.9.2022 v 9:12 | Karma: 33,58 | Přečteno: 698x | Diskuse| Společnost

Petr Witz

Přestaňte s holením!

Vláda přichází s dalším ze série rafinovaných opatření pro řešení energetické krize. Tentokrát hodlá využít přirozených termoregulačních vlastností lidského těla.

25.9.2022 v 9:00 | Karma: 34,26 | Přečteno: 753x | Diskuse| Společnost

Petr Witz

Netrhejte nám Británii!

Kdykoli zaslechnu o dělení Spojeného království, přepadne mě mrzutá nálada. Je to smutek i strach a zároveň zvláštní pocit poruchy v zaběhnutém řádu – pocit, že se chystá těžko napravitelná škoda, že něco vzácného může být ztraceno. Je to jako pozorovat špičkového závodního koně, jak ho vedou na porážku, aby hlavu vycpali a dali na prestižní výstavu, nebo jako sledovat demontáž kokpitu concordu, který mohl ještě roky létat, pro potřeby leteckého simulátoru.

18.9.2014 v 22:03 | Karma: 9,51 | Přečteno: 390x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 4
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1228x
Jsem výzkumníkem a učitelem na VŠ. Zajímám se o aktuální témata z oblasti vládnutí, veřejné správy, legitimity, infrastruktury a megaprojektů. K mým soukromým megaprojektům patří zejména moje rodina. O tom všem bych vám rád psal.

Seznam rubrik